Zo overleef je Blue Monday

Zo overleef je Blue Monday

A.s. maandag is het Blue Monday. De dag die erom bekend staat de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. De gezelligheid met familie tijdens de kerstdagen is voorbij. Je financiën zijn doordat je wat veel geld hebt uitgegeven aan kerstcadeaus en -diner ook niet je van het. En als je de tips in mijn blog over het volhouden van goede voornemens hebt gemist, zijn die wellicht ook al mislukt. De winter duurt nog veel te lang. En de vakantie is nog veel te ver weg. Niet veel om vrolijk over te zijn dus.

Blue Monday is een term die de Engelse psycholoog Cliff Arnall heeft bedacht voor de maandag van de laatste volle week van januari. In 2005 bedacht hij een formule waarmee hij dacht te kunnen bewijzen waarom deze dag zo deprimerend is. En hoewel er veel kritiek kwam op zijn formule, die onder andere bestaat uit de variabelen: het weer, je salaris, aantal dagen verstreken sinds Kerstmis en het aantal dagen dat iemand goede voornemens volhoudt, besteden we er toch ieder jaar weer aandacht aan.

Ik wil graag op voorhand een paar tips met je delen hoe je de somberheid van Blue Monday voor kunt blijven:

  • Denk aan alle goede dingen in je leven: waardeer wat je hebt en focus je niet op wat je zo graag wilt maar onbereikbaar (b)lijkt. Wees dankbaar voor wat je hebt en vertel jezelf dat elke avond voordat je gaat slapen.
  • Omring jezelf met positieve mensen: Als je praat met mensen die positief in het leven staan, ga je zelf ook positiever in het leven staan. Ban zo veel mogelijk de negatieve mensen uit je leven.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen: Wanneer we onszelf vergelijken hebben we vaak de neiging om dat te doen met mensen die iets beter kunnen dan ons, of die meer bereikt hebben. Niet doen! Ook bij die mensen gaat niet alles goed en zij kijken wellicht ook tegen jou op omdat jij andere dingen juist weer heel goed kunt.
  • Maak je niet druk over wat anderen van je denken: sommigen zullen goed over je denken en anderen wellicht niet. Het maakt niet uit. Zolang jij vrede hebt met wie je bent en wat je doet, is het goed. Wat een ander denkt is niet belangrijk.
  • Begin je dag met een lach: Lachen is goed voor je. Het geeft je een goed gevoel omdat je door te lachen endorfine (een lichaamseigen gelukshormoon) aanmaakt. Het versterkt bovendien je immuunsysteem.
  • Ga bewegen: Leef je lekker uit in de sportschool of maak een stevige wandeling. Of zet je favoriete muziek op en dans erop los. Door te bewegen maakt je lichaam ook endorfine aan.
  • Ga naar buiten: Zeker als buiten de zon schijnt. Veel mensen hebben in de winter last van een tekort aan vitamine D. Probeer dus elke zonnestraal die er is mee te pakken door lekker naar buiten te gaan.

Mocht het bovenstaande allemaal niet helpen, accepteer dan dat je even niet zo lekker in je vel zit. Weet dat het in de meeste gevallen vanzelf weer beter wordt. Echter, wanneer sombere gevoelens langere tijd aanhouden, is er mogelijk meer aan de hand dan een Blue Monday dip. Heb je langer dan twee weken last van sombere gevoelens, heb je nergens zin in en zou je het liefst de hele dag met een deken over je hoofd in bed blijven liggen, dan is er mogelijk sprake van een depressie. In dat geval is het verstandig om aan je huisarts een verwijzing te vragen en je bij ons aan te melden voor psychologische hulp.

Terug naar de beginpagina