Goede voornemens: hoe hou je ze vol?

Goede voornemens: hoe hou je ze vol?

Bij een nieuw jaar horen voor veel mensen ook goede voornemens. Heb jij ze gemaakt? Elk jaar weer nemen mensen zich voor om eindelijk te stoppen met roken, minder te gaan eten, meer te gaan bewegen, meer aandacht aan het gezin te gaan geven, elke dag te gaan mediteren, enz. De eerste weken is de motivatie er volop, maar na een aantal weken of een paar maanden komt er dan toch de klad weer in. Voor je het weet, zijn die goede voornemens nergens meer te bekennen. Hoe zorg je er dit jaar voor dat je je goede voornemen wel kunt volhouden?

  • Zorg dat je realistisch blijft: als jij je voorneemt om helemaal nooit meer een frietje te eten, dan is de kans dat dat je niet gaat lukken wel relatief groot. Stel je doel dusdanig dat het haalbaar blijft. Als je voorheen elke week bij de snackbar stond, kun je nu wellicht eerst eens beginnen met maar 1 keer per maand frietjes te eten.
  • Hou vol: uit onderzoek is gebleken dat het 21 dagen duurt om een nieuwe activiteit een gewoonte te laten worden en circa 6 maanden voordat het echt is ingesleten. Bedenk je dat het steeds makkelijker wordt als je het langer volhoudt.
  • Herpak je: gaat het een keer mis, dan is dat jammer, maar het betekent niet dat je dan maar weer wekelijks bij de snackbar moet staan. Je hebt een keer frietjes gegeten… nou, dat is dan zo. Hopelijk heb je ervan genoten. En vanaf dat moment ga je gewoon weer verder met je goede voornemen.
  • Praat erover: door je voornemen te delen met anderen, kan het gemakkelijker worden omdat anderen er rekening mee kunnen houden. In plaats van dat ze je vragen mee te gaan naar de snackbar, vragen ze je dan wellicht om die nieuwe Chinees een keer te proberen.
  • Beloon jezelf: geef jezelf een cadeautje als je het nieuwe gedrag een tijdje hebt volgehouden. Kies wel iets wat je goede voornemen niet doorkruist. Ga dus niet als beloning friet eten, maar verwen jezelf met een lekker badschuim of een mooi bosje bloemen.

Wil je weten wat ik me heb voorgenomen? In het kader van minimaliseren/consuminderen ga ik proberen om een paar keer per week iets weg te geven/weg te gooien wat ik niet meer nodig heb.

Wil je jouw goede voornemens delen, dan hoor ik graag wat jouw goede voornemens voor 2020 zijn.