Avondklok: vervelend voor jongeren, een ramp voor ouderen

Avondklok: vervelend voor jongeren, een ramp voor ouderen

Het gaat er toch van komen. Het gonst al weken van de geruchten. In de avonduren de deur niet meer uit tenzij je een geldige reden hebt. Doel: nog verder beperken van het aantal contacten. Je zou denken dat vooral de jongeren hier last van zullen ondervinden, maar het eerste waar ik aan denk is: arme ouderen. Hun contact is al ingeperkt en nu mag er ook ’s avonds niemand meer op bezoek gaan. En als er nog maar 1 persoon per dag op bezoek mag komen en er komt al thuiszorg, dan is er voor de kinderen en kleinkinderen al helemaal geen mogelijkheid meer om bij vader of moeder die nog zelfstandig wonen langs te gaan. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alleenwonende ouderen niet vereenzamen als ze nog maar zo weinig bezoek mogen ontvangen?

Koning Willem-Alexander zei het een tijd geleden in een toespraak: “Het Corona virus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel.” Dat wordt ons wel steeds lastiger gemaakt. Daarom in deze blog nog eens een paar telefoonnummers op een rijtje die wellicht de eenzaamheid van de ouderen iets kunnen verlichten:

  • De Luisterlijn, tel. 0900-0767 is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of een luisterend oor.
  • Ben je mantelzorger, dan kun je met al je vragen over mantelzorg terecht bij de Mantelzorglijn op tel. 030-7606055.
  • Voor hulp bij psychische problemen is er tijdens kantooruren de mogelijkheid om contact op te nemen met Mind-Korrelatie, tel. 0900-1450.
  • ANBO biedt ouderen die door Corona minder contacten kunnen hebben, de mogelijkheid om te bellen voor een praatje. Tel. 0348-466666.
  • Van het Nationaal Ouderenfonds is de Zilverlijn voor ouderen die behoefte hebben aan een praatje. De vrijwilligers nemen wekelijks of tweewekelijks contact op met ouderen die zich van tevoren hebben aangemeld.
  • Behoefte aan een groepsgesprek over allerlei onderwerpen? Dat kan via Up in Nederland. Ook hier geldt dat je je wel van tevoren moet aanmelden.

Heb jij of een oudere in je omgeving dusdanig veel last van eenzaamheid dat daardoor psychische klachten ontstaan, dan is wellicht therapie nodig. Online psychologiepraktijk Caroline Korsten werkt voornamelijk met beeldbellen, maar wanneer iemand dit niet kan omdat hij/zij net zo goed is met de techniek, dan kunnen de gesprek ook telefonisch plaatsvinden. Neem voor meer informatie contact met ons op.