Nieuw woord gespot: thuiswerkdepressie

Nieuw woord gespot: thuiswerkdepressie

We hebben net Blue Monday achter de rug. De dag, die ook wel de meest depressieve dag van het jaar wordt genoemd. In januari zijn de dagen nog kort, het is donker en koud. Je zou denken dat het dan fijn is om thuis te zijn. Maar tot mijn verbazing kwam ik vandaag online het woord thuiswerkdepressie tegen. Depressief worden door thuiswerken? Ik kan me er echt niks bij voorstellen. Ik vind het juist heerlijk om thuis te werken.

Waarom vind ik het zo fijn om thuis te werken? Ik heb geen reistijd naar mijn werk, hoef in de winter geen ijs van de ruiten van mijn auto te krabben en ik sta niet in de file. Ik loop 10 meter van mijn woonkamer naar mijn werkplek. En ik werk ook vaker in een joggingbroek, want dat ziet toch niemand en dat zit toch echt wel een stuk prettiger dan een panty of een strakke broek.

Thuiswerken zou eenzaam zijn, las ik. Via beeldbellen en Whatsapp heb ik regelmatig contact met andere online psychologen dus ook daar heb ik geen last van. Tijdens het werk plan ik tijd in voor een frisse neus door met mijn hondjes een ommetje te maken. Is ook meteen mijn hoofd weer leeg. Soms ligt er tijdens mijn werk ook wel eens eentje bij mijn voeten. Heerlijk toch? En tussen afspraken door zet ik de wasmachine aan of bereid ik het avondeten voor. Pure tijdwinst als je het mij vraagt.

Wat ik me dan nog wel kan voorstellen is dat het wel lastiger is om thuis te werken met jonge kinderen die voortdurend aandacht nodig hebben. En dat je dan minder goed kunt focussen en concentreren als je ook nog tegelijkertijd schooljuf en huiswerkbegeleider moet zijn. Mijn dochter is inmiddels volwassen en die kan zichzelf prima redden. Sterker nog… die vindt het misschien zelfs wel prettig als haar moeder even in haar “werkhok” zit want dan heeft ze het huis voor zichzelf en kan de stereo zonder commentaar op 10.

Misschien is de naam thuiswerkdepressie dus wel niet helemaal juist gekozen. Een betere benaming zou wellicht zijn: niet-alle-ballen-in-de-lucht-kunnen-houden-tijdens-thuiswerken-depressie. Wat vinden jullie?