Loverboys 2.0

Loverboys 2.0

Op de website van CKM las ik dat er een nieuw rapport is uitgebracht over de werkwijze van loverboys. Ik schrik ervan dat de ronselperiode in bijna de helft van de gevallen blijkbaar minder is dan een week. En dat veel online gebeurt. Dat laatste is niet vreemd, zeker nu er – niet in de laatste plaats doordat we allemaal thuis zitten door Coronamaatregelen – steeds meer online gebeurt.

Het is de schrik van elke ouder denk ik, dat je kind in handen zou vallen van een loverboy (of misschien ook wel lovergirls, want ik vermoed dat de emancipatie ook bij deze vorm van criminaliteit wel zal zijn doorgedrongen). De klassieke loverboy is een jongen die een meisje verliefd op hem laat worden en haar heel geniepig vervreemdt van haar omgeving. Om haar vervolgens seksueel en vaak ook financieel uit te buiten. Daders lijken zich volgens het rapport vooral te richten op kwetsbare jongeren, die bijvoorbeeld in jeugdinrichtingen verblijven. Maar in principe kan iedereen het slachtoffer worden. Vooral preventie zou helpen om te voorkomen dat een kind in handen zou vallen van een loverboy.

Wat kun je als ouders doen?

  • Praten, praten, praten. Voorkomen is beter dan genezen. Leer je kind hoe het kan herkennen dat zij/hij met een loverboy in contact is. En geef aan dat je altijd open staat om erover te praten. De tekst van dit nummer kan misschien een opening zijn voor een gesprek: Love’r boy van rapper MC Ruby.
  • Let op gedragsverandering bij je kind. Je kind kan stiller, afstandelijker, somberder zijn, minder gaan eten of opstandiger zijn. Als je voorheen een goede band met je kind had, die plotseling heel erg verandert, zie dat dan als een alarmsignaal en probeer er met je kind over te praten.
  • Kom in actie als je het vermoeden hebt dat je kind met een loverboy in contact is. Meld het bij de politie (als je bewijzen hebt) of het Meldpunt Jeugdprostitutie.
  • Steun je kind. Hoe lastig dat misschien ook is. Door de invloed van de loverboy is je relatie met je kind misschien minder goed dan voorheen. Geef niet op!
  • Doe wat je zegt tegen je kind en zeg wat je doet. Het is belangrijk om het vertrouwen van je kind terug te winnen.

Als ouders is het ook belangrijk om er niet zelf mee te blijven lopen. Schakel op tijd hulp in. Wil je weten wat een psycholoog kan betekenen voor je, neem dan contact op.