Schematherapie

Wanneer je het gevoel hebt dat je steeds weer in dezelfde valkuilen stapt, dan is schematherapie wellicht iets voor jou. Word jij bijvoorbeeld steeds weer opnieuw opnieuw verliefd op het type man of vrouw, waarvan je wel dat hij of zij niet goed voor is is? Of ga je misschien nooit een relatie aan omdat je bang bent om gekwetst te worden? Ben je altijd onderdanig omdat je bang bent dat een ander je niet mee leuk vindt als je voor jezelf opkomt? Of ben je een ras-perfectionist omdat zelfs het kleinste puntje van kritiek te helemaal onderuit kan halen?

De manier waarop we naar de werkelijkheid kijken wordt gekleurd door onze schema’s. Een schema is een geheel van overtuigingen over jezelf, over anderen en over de wereld. Wanneer een bepaald schema bij je wordt getriggerd, kun je daar heel heftig op reageren. Schema’s zorgen voor patronen en die kunnen heel lastig te doorbreken zijn. Dat komt omdat veel van deze patronen een oorsprong hebben in je kindertijd.

Ervaringen uit het verleden kunnen je soms behoorlijk dwars zitten. Schematherapie kan helpen.

Bij schematherapie staat het gevoel centraal, maar worden ook technieken uit de cognitieve gedragstherapie toegepast. We onderzoeken hoe jouw schema’s en patronen zijn ontstaan en hoe je je gedachten en gedrag kunt veranderen om minder last te hebben van die schema’s.

Schematherapie wordt vaak in een adem genoemd met persoonlijkheidsstoornissen omdat schematherapie hier in eerste instantie voor is ontwikkeld. In dat geval gaat het om een langdurige therapie. Bij schematherapie in de basis GGz worden onderdelen en technieken uit de schematherapie gebruikt bij de behandeling van lichte persoonlijkheidsproblematiek, of wanneer er sprake is van vastgeroeste patronen die ervoor zorgen dat je maar last blijft houden van depressieve gevoelens of angsten.

Wat ook prima past in de Basis GGz, is een “opfrisbehandeling” schematherapie. Deze zogeheten boostersessies zijn bedoeld voor mensen die in het verleden met goed resultaat schematherapie hebben gevolgd in de Specialistische GGz en een terugval ervaren in oude patronen. Door de “opfrisbehandeling” wordt voorkomen dat iemand helemaal terugvalt en weer in de Specialistische GGz behandeld moet worden. Bij deze behandeling wordt de theorie van schematherapie als bekend verondersteld. De nadruk ligt op de factoren die de terugval hebben uitgelokt en op het aanpassen of vernieuwen van het terugvalpreventieplan.

Wil je graag een filmpje bekijken over schematherapie, klik dan hier.