Schematherapie

Wanneer je het gevoel hebt dat je steeds weer in dezelfde valkuilen stapt, dan is schematherapie wellicht iets voor jou. Word jij bijvoorbeeld steeds weer opnieuw opnieuw verliefd op het type man of vrouw, waarvan je wel dat hij of zij niet goed voor is is? Ben je altijd onderdanig omdat je bang bent dat een ander je niet mee leuk vindt als je voor jezelf opkomt? Of ben je een ras-perfectionist omdat zelfs het kleinste puntje van kritiek te helemaal onderuit kan halen?

Bij schematherapie onderzoeken we hoe jouw schema’s en patronen zijn ontstaan en hoe je je gedachten en gedrag kunt veranderen om minder last te hebben van die schema’s.

Schematherapie wordt vaak in een adem genoemd met persoonlijkheidsstoornissen omdat schematherapie hier in eerste instantie voor is ontwikkeld. In dat geval gaat het om een langdurige therapie. Bij schematherapie in de basis GGz worden onderdelen en technieken uit de schematherapie gebruikt wanneer er sprake is van vastgeroeste patronen.

Wat ook kan in de Basis GGz, is een “opfrisbehandeling” schematherapie voor  mensen die in het verleden met goed resultaat schematherapie hebben gevolgd in de Specialistische GGz en een terugval ervaren in oude patronen. Bij deze behandeling wordt de theorie van schematherapie als bekend verondersteld. De nadruk ligt op de factoren die de terugval hebben uitgelokt en op het aanpassen of vernieuwen van het terugvalpreventieplan.