Narcistisch misbruik

Narcistisch misbruik

Het begon allemaal als een sprookje. Jij, gevangen door charmante woorden, sprankelende beloften en een liefde die te mooi leek om waar te zijn. Maar na verloop van tijd begonnen er barstjes in het perfecte plaatje te verschijnen. Subtiele, bijna onzichtbare tekenen van manipulatie en controle. Voor je het wist, zat je vast in het web van narcistisch misbruik.

Narcistisch misbruik is geraffineerd. Het is niet altijd fysiek of luidruchtig. Het zijn de constante, ondermijnende opmerkingen die je zelfvertrouwen een deuk geven, het gevoel dat je altijd op eieren loopt, de schuld die op jou wordt geschoven voor het eigen gedrag van de ander. Het is de ontkenning van jouw realiteit en het herschrijven van jouw waarheid.

Misschien hoorde je dat je te gevoelig was, dat je dingen verkeerd zag, of dat je dingen verzon. En omdat je diep van binnen verlangde naar goedkeuring, begon je aan jezelf te twijfelen. Was het echt allemaal jouw schuld? Was je inderdaad te gevoelig of te veeleisend?

Het pijnlijke aan narcistisch misbruik is dat het je gevoel van realiteit aantast. Het kan je het gevoel geven dat je gek wordt. Maar het belangrijkste om te onthouden is dit: je bent niet alleen en je bent niet gek. Wat je hebt ervaren is echt en het is niet jouw schuld.

Herstel van narcistisch misbruik is geen gemakkelijke reis. Het vergt moed om de realiteit onder ogen te zien en te erkennen dat de persoon van wie je hield in staat was je zo diep te kwetsen. Het vereist kracht om de stukjes van je gebroken zelf weer op te pakken en weer heel te worden.

Het is belangrijk om hulp en ondersteuning te zoeken. Praat over wat je hebt meegemaakt, deel je verhaal en laat de schaamte en schuld los. Weet dat je waardevol bent. Dat je liefde, respect en vriendelijkheid verdient. En dat ongeacht de verwarring en pijn die het narcistisch misbruik heeft veroorzaakt, je de kracht en veerkracht hebt om te helen en een leven te leiden dat jij verdient.