Mannen en jongeren meer last van angst en minder zelfvertrouwen door Corona

Mannen en jongeren meer last van angst en minder zelfvertrouwen door Corona

Praten over gevoelens is voor de een gemakkelijker dan voor de ander. Sinds de start van de Coronacrisis hebben mannen meer last van angst en jongeren ervaren minder zelfvertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, CWI en de Vrije universiteit Amsterdam.

In het onderzoek zijn ruim 8500 chatgesprekken geanalyseerd voor en tijdens de Coronacrisis. Van die gesprekken was 80% van de hulpvragers jonger dan dertig jaar. Corona was in ongeveer 1 op de 6 gesprekken onderwerp van gesprek. Specifiek ging het dan over eenzaamheid, angst voor besmetting, weinig afleiding, minder hulpverlening, dreigende werkloosheid en middelenmisbruik. Tijdens de Coronacrisis gaat ongeveer een derde van de gesprekken over de thuissituatie.

Door de Coronamaatregelen ervaren vooral mannen relatief meer angstgevoelens. ook hebben ze vaker contact met een crisisdienst. Jongeren ervaren vooral minder zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen. Dat staat in het factsheet van Stichting 113.

Uit het onderzoek is af te leiden dat praten over deze gevoelens praten belangrijk is. Als dat niet kan in de eigen omgeving, neem dan bijvoorbeeld contact op met Stichting 113 (tel. 0800-0113) of met de Luisterlijn (tel. 0900-0767). En als blijkt dat dat niet voldoende is, zoek dan professionele hulp. Wil je weten wat Online psychologiepraktijk Caroline Korsten in dat geval voor je kan betekenen, neem dan contact op (tel. 06-43161716).