Blue Monday… wat is eigenlijk een depressie?

Blue Monday… wat is eigenlijk een depressie?

Komende maandag, 18 januari 2021, is het weer zover: Blue Monday. De dag staat bekend als de meest depressieve dag van het jaar. Vorig jaar schreef ik om deze tijd van het jaar ook een blog over hoe je daar mee om zou kunnen gaan dus dat ga ik niet herhalen. Deze keer wil ik het met je hebben over wat het nu eigenlijk is om een depressie te hebben.

Volgens het Trimbos instituut krijgt in Nederland 1 op de 5 mensen in zijn/haar leven ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de mensen. Dat is een behoorlijk groot aantal. Ergens ook niet zo vreemd. De maatschappij vraagt steeds meer van ons. Je baas wil misschien wel dat je het liefst 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar bent. Maar daarnaast heb je ook nog een gezin wat aan je trekt. Overal zijn prikkels en het is soms moeilijk om niet overprikkeld te raken. En Corona maakt het er ook allemaal niet beter op. Kinderen kunnen niet naar school en zitten thuis. Wellicht heeft Corona ook jou of je naasten getroffen en iedereen kent inmiddels wel minimaal iemand die aan Corona is overleden. Niet bepaald iets om vrolijk9er) van te worden.

Een dipje hebben we allemaal wel eens. En je herkent misschien ook wel de gedachte dat je er beter niet meer zou kunnen zijn. Voor Corona boekten we dan een vakantie naar een zonnig oord om even de batterij op te laden en vitamine D te tanken. Lekker vertoeven op het strand met een cocktail, het geluid van de ruisende zee op de achtergrond. Ik kan niet wachten tot dat weer kan. Soms als je in zo’n dip zit, doet een goed gesprek met iemand die je kunt vertrouwen ook wonderen. Een ander verhaal wordt het wanneer je er zelf niet meer uit komt en de wereld er steeds donkerder en grauwer uit gaat zien. En het je misschien zelfs niet eens meer kan schelen hoe de wereld eruit ziet.

Bij een depressieve stoornis (volgens de DSM5) is er sprake van een sombere stemming en/of verlies van interesse of plezier. Daarnaast kan er sprake zijn van toename of afname van het gewicht (zonder dieetveranderingen), slapeloosheid of juist te veel slapen, fysieke onrust of juist vertraging, gevoelens van vermoeidheid, gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoelens, niet goed kunnen concentreren, terugkerende gedachten aan de dood. Om van een depressieve stoornis te kunnen spreken moeten er minimaal vijf symptomen aanwezig zijn. Afhankelijk van hoe erg de symptomen van invloed zijn op je dagelijkse functioneren spreken we van een lichte, matige of ernstige depressie.

Denk jij dat je een depressie hebt, blijf daar dan niet mee rondlopen. Ga naar je huisarts en laat je verwijzen. Het is de moeite waard om hulp te zoeken. Voor depressie bestaan meerdere behandelmethoden, waaronder medicatie (via huisarts of psychiater) of cognitieve gedragstherapie. Ook een combinatie van methoden kan worden gebruikt. Onderzoek heeft uitgewezen dat cognitieve gedragstherapie bij depressie in de meeste gevallen helpt. Mindfulness wordt tijdens de depressie niet aangeraden maar kan als de klachten zijn opgeklaard vervolgens wel helpen om te voorkomen dat je een terugval krijgt. Wil je weten wat Online psychologiepraktijk Caroline Korsten voor je kan doen als je depressieve klachten hebt, neem dan contact met ons op.

Heb je zelfmoordgedachten, weet dan dat je ook altijd contact kunt opnemen met 113.nl (tel. 0800-0113).