Tweede golf Corona veel invloed op mensen met psychische problemen
Mijn aandacht werd vandaag getriggerd door een bericht op NOS.nl over het feit dat de tweede golf in de Coronacrisis mensen met psychische problemen extra hard raakt. NOS baseert dat op de resultaten van een onderzoek van MIND. Ongeveer 75% van de mensen die al psychische klachten hadden, ervaren meer negatieve gevolgen als angst, stress en somberheid. Ze missen sociale contacten en contact met hulpverleners.
Het Coronavirus is inmiddels al bijna een jaar onder ons en het lijkt er niet op dat het virus snel zal vertrekken. Sommige mensen ervaren het als prettig om minder contacten te hebben, maar veel mensen hebben er wel last van. Kerst vieren met de hele famillie of met een grote groep vrienden behoort dit jaar niet echt tot de mogelijkheden als je maar een paar mensen van buiten je eigen gezin kun uitnodigen. Ook oud en nieuw wordt een kleinschalig feestje.
MIND heeft een flyer gemaakt met daarin tips om mentaal fit te blijven in deze uitdagende tijd. Hieronder volgen enkele van deze tips:
- De situatie accepteren: Vervelende gevoelens willen we liever niet ervaren. Dat is volkomen menselijk maar het helpt je niet. Vanuit de Mindfulness traditie wordt wel gezegd: wat je aandacht geeft groeit. Hoe harder jij probeert om die negatieve gevoelens weg te drukken, hoe meer aandacht je in principe aan de negatieve gevoelens geeft en hoe meer last je ervan hebt. En hoe meer energie het je ook kost. Beter is het om te accepteren dat die negatieve gevoelens er zijn en ook mogen zijn. Wanneer je dat doet, ontstaat er ruimte voor andere dingen.
- Stop met piekeren: Het is logisch dat je je zorgen maakt door alles wat er momenteel gebeurt. Helaas lost piekeren de problemen niet op. Veel piekeren zorgt ervoor dat je je minder goed voelt en kost je veel energie. Telkens als je merkt dat je weer begint te piekeren, kun je tegen jezelf zeggen: “Stop!”, het onderwerp opschrijven en iets anders gaan doen. Het wil ook nog wel eens helpen om een of twee piekerkwartiertjes per dag in te stellen. Tijdens het piekerkwartier mag je een kwartier lang piekeren over alles wat in je opkomt of over wat je op je lijstje hebt opgeschreven.
- Grenzen aangeven: De Corona maatregelen houdt voor iedereen in dat we ons aan regels moeten houden. De meeste mensen doen dat maar er zijn ook mensen die het minder nauw nemen met de regels. Door grenzen te stellen kun je duidelijk maken wat jij wel en wat je niet wilt. Anderen weten waar ze met jou aan toe zijn. Wanneer je “nee” zegt, kun je dat het beste verpakken in een ik-boodschap: “Ik vind het vergelend dat…. en ik zou graag willen dat…”. Bijvoorbeeld: “Ik vind het vervelend dat je geen afstand houdt. Ik zou graag willen dat je de anderhalve meter regel respecteert en je eraan houdt.”
- Blijf in beweging: Genoeg bewegen in belangrijk om zowel lichamelijk als geestelijk fit te blijven. Als de sportschool dicht is, denk dan na over andere manieren om toch in beweging te blijven. Ga een stevige wandeling maken of hardlopen. Zoek op YouTube naar work-outs die je kunt doen.
- Blijf in contact met anderen: Ook als je zelf niet de deur uit kunt of wilt, is het wel mogelijk om in contact te blijven met anderen. Bijvoorbeeld via beeldbellen, whatsapp, Facebook, Instagram of een forum met mensen die een interesse met je delen.
Mochten deze tips je niet voldoende verlichting opleveren en wil je hulp van een psycholoog om met deze moeilijke tijd en met je klachten om te gaan, meld je dan bij ons aan via het aanmeldformulier.