Feestdagen in Corona-tijd

Feestdagen in Corona-tijd

Wie had vorig jaar kunnen bedenken wat voor een jaar 2020 zou worden? Zaten we vorig jaar nog met de hele familie aan een lange kersttafel en vierden we met een hele schare vrienden Oud en Nieuw, dit jaar wordt de decembermaand een hele andere maand dan we gewend zijn. Waren andere jaren wellicht stressvol omdat je zoveel mensen op bezoek kreeg, dit jaar liggen stress, onrust, eenzaamheid, onzekerheid en misschien zelfs wel zelfmedelijden wel op de loer. En waar je je wellicht verheugde op het vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden, dit jaar zal het waarschijnlijk stil zijn op straat. Hoe kom je de komende feestdagen op een goede manier door?

Veel mensen houden van de kersttradities. Kerst is op de een of andere manier toch niet hetzelfde als je niet bij je familie kunt zijn om samen de kerstcadeautjes te openen. De feestdagen hebben alles te maken met familietradities en rituelen. In mijn familie was het altijd traditie om de kerstversiering pas van zolder te halen nadat Sinterklaas het land had verlaten. En om na de nachtmis thuis warme worstenbroodjes te eten.

Is het jou ook opgevallen dat veel meer mensen dan normaal al in november begonnen met hun huis te versieren met kerstverlichting?. En dat je wanneer je de afgelopen weken over straat loopt je overal al kerstbomen in huis ziet staan? Vroeg je kerstversiering ophangen maakt gelukkiger volgens een artikel dat ik onlangs las in Metro. De reden is volgens het blad vrij simpel. Het zou ons herinneren aan onze jeugd, toen Kerst nog iets magisch had. Een van de psychologen die geciteerd wordt in het artikel zegt dat in een wereld vol stress en angst we ons graag bezighouden met dingen die ons gelukkig maken. Kerstversiering zou dat volgens deze psycholoog oproepen.

RTLnieuws schreef in oktober al dat 69% van de mensen het belangrijk vindt om de feestdagen te vieren en dat 29% tegen Kerst 2020 opziet vanwege Corona. Ruim de helft van de mensen viert Kerst dit jaar anders dan andere jaren. Met minder mensen, met minder familie. Voor de een een zegen wellicht, maar voor een groot deel van de mensen geen fijn idee. Kerst in Coronatijd nodigt ook uit tot creatieve oplossingen om toch samen kerst te vieren. Zo heb ik ook al ergens een bericht gezien van iemand die deze maand elk weekend kerst gaat vieren. Telkens met de hoeveelheid mensen die is toegestaan.

Hoe Kerst 2020 eruit ziet, binnen de beperkingen die we momenteel hebben, is voor iedereen anders. Met de volgende tips kun je er toch het beste van proberen te maken:

  • Kerstborrels die in de aanloop naar de feestdagen vaak worden georganiseerd, kun je ook online doen. Iedereen zijn eigen drankje, eigen knabbels. Zonder muziek op de achtergrond komen er mogelijk mooiere gesprekken tot stand dan wanneer je met zijn allen in een luidruchtige kroeg staat.
  • Het kerstdiner kun je ook met behulp van videobellen met meerdere mensen doen. Woonkamers kun je op die manier met elkaar verbinden. En verbinden dat is toch waar het om draait met de feestdagen.
  • Vier Oud en Nieuw met je buren, op straat. Iedereen voor zijn eigen voordeur met vuurkorven waar je je aan kunt warmen, stoelen om op te zitten en een tafel voor de hapjes. Dikke jas aan, sjaal om en muts op. En voor de hapjes kun je afspreken dat iedereen iets maakt en dat er onderling geruild mag worden. Wordt het waarschijnlijk toch nog een gezellige boel.

Ik wens je alvast hele fijne feestdagen. En laten we erop proosten dat 2021 een heel ander jaar wordt dan 2020!