Rouwen tijdens de feestdagen

Rouwen tijdens de feestdagen

Waar anderen wellicht al bij het vallen van de eerste herfstblaadjes bezig zijn met hun huis in kerstsfeer te krijgen, kunnen de feestdagen voor mensen die een dierbare hebben verloren juist heel confronterend zijn. Een plek aan de kersttafel die leeg blijft. De feestdagen zijn voor mensen die een dierbare hebben verloren soms helemaal geen fijne tijd. In de decembermaand kunnen gevoelens van rouw namelijk weer extra worden getriggerd.

Wat kun je zelf doen als je iemand hebt verloren en opziet tegen de feestdagen?

  • Isoleer jezelf niet. Ook al weten anderen niet precies waar jij doorheen gaat, ze kunnen je wel steunen.
  • Vraag niet teveel van jezelf. Wees lief voor jezelf. Je mag pijn hebben en je mag verdrietig zijn. Luister naar je lichaam. Je kunt wel doen alsof er niks aan de hand is, maar wie hou je daar uiteindelijk mee voor de gek? Rouwen is hard werken. Als je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft, gun jezelf dan die rust.
  • Schrijf je gedachten op. Doordat je je overleden dierbare mist, kun je wellicht gaan piekeren. Door je gedachten op te schrijven, zet je ze buiten jezelf. Dat kan opluchting geven.
  • Zoek mensen op waar je je fijn bij voelt. Misschien heb je de neiging om je met de feestdagen terug te trekken of om de feestdagen alleen door te brengen. Door je te isoleren, wordt het gevoel van verlies mogelijk versterkt. Beter is het om mensen op te zoeken waarbij je helemaal jezelf kunt zijn. Die het begrijpen als jij even niet zo vrolijk bent of je niet zo fijn voelt. En die misschien ook wel af en toe een lach op je gezicht kunnen toveren.
  • Geef de overledene een plek tijdens de feestdagen. Hang iets in de boom wat je aan de overledene doet denken. Zet een extra bordje op tafel of zet een extra kaarsje neer voor de overleden dierbare.

Op 16-11-2019 was er op NPO2 een uitzending te zien waarin Jacobine in gesprek ging met Klinisch psycholoog en rouwexpert Manu Keirse over rouwen Je kunt die uitzending hier terugkijken.

Heb je nog extra tips voor mensen die een dierbare missen tijdens de feestdagen, zet die dan hieronder in de reacties neer.

Heb je een dierbare verloren en heb je psychologische hulp nodig bij de verwerking, neem dan contact met ons op via het contactformulier.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *