Online behandeling: werkt dat wel?

Online behandeling: werkt dat wel?

Afgelopen tijd hebben vanwege de Corona crisis veel collega’s noodgedwongen de eerste stappen moeten zetten om online te gaan behandelen. In mijn omgeving krijg ik regelmatig de vraag van zowel collega’s als clienten of online behandeling wel effectief is, of het wel persoonlijk is en of je dan wel alles kunt behandelen.

Persoonlijk

“Het is toch niet persoonlijk als je online werkt”, is een opmerking die ik regelmatig hoor. Ook van cliënten die zich aanmelden. Wanneer iemand dat zegt, bied ik altijd aan om even een kwartiertje te beeldbellen om het te laten ervaren. Als ik dan aan het eind van dat gesprek vraag of ze nog steeds vinden dat het onpersoonlijk is, hoor ik bijna altijd dat ze dit niet hadden verwacht maar dat het goed voelt en dat ze graag online in behandeling willen komen.

Effectief

Collega’s die altijd in de reguliere zorg hebben gewerkt, hebben me wel eens gevraagd of online behandeling effectief is. Jazeker, volgens een artikel van ICThealth. In dat artikel wordt door Annet Spijker aangegeven dat het niet voor iedereen geschikt is, maar dat er bij een aantal doelgroepen een hogere efficiëntie van zorg is. Behandelingen zijn laagdrempelig en toegankelijk, maar toch ook intensief. Ze hebben sneller effect en het behandeltraject kan mede daardoor ingekort worden.

Er kan heel veel, ook EMDR

Er wordt ook nog wel eens gezegd dat je online niet alles zou kunnen behandelen. Daar ben ik het deels mee eens. Er zullen vast behandelingen zijn, voornamelijk in de Specialistische GGz (SGGz) die online was lastiger zijn. Zeker als het gaat om cliënten die medicatie moeten krijgen. In de Basis GGz (waar ik in werk), kan heel veel. Ik behandel alle voorkomende klachten in de Basis GGz online en biedt online ook EMDR voor traumaverwerking. En ook dat is effectief, zo blijkt uit een artikel op de website van de Vereniging EMDR Nederland.

Wil jij op korte termijn een kennismakingsgesprek of een intake/behandeling inplannen, neem dan nu contact met ons op.