Geen bewijs voor link gezonde voeding en depressie

Geen bewijs voor link gezonde voeding en depressie

Binnenkort gaan de bomen hun bladeren weer verliezen. Veel mensen zitten dan automatisch wat minder lekker in hun vel. Regelmatig lees ik dat gezond eten zou helpen bij depressie. Mediterraans eten zou het risico op depressie verminderen. Florian Thomas-Odenthal, masterstudent Psychologie aan de universiteit Leiden heeft onderzocht of dit waar is en komt tot de conclusie dat er geen bewijs is voor de link tussen gezonde voeding en depressie.

De student onderzocht in totaal 50 review-artikelen. Hij merkte dat bij ongeveer een derde van de artikelen een te sterke conclusie wordt getrokken. Mocht je het hele artikel willen lezen, klik dan hier.

Wat kun je dan wel doen om depressieve gevoelens te voorkomen of verminderen?

  • Slaappatroon: zeker als je somber en moe bent, is het belangrijk om vast te houden aan een regelmatig slaappatroon. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Vermijd middagdutjes, want daardoor ga je je vaak alleen maar slechter voelen.
  • Naar buiten gaan: depressieve mensen zijn vaak lichamelijk en geestelijk uitgeput. Toch helpt het niet om dan op de bank te gaan zitten of in bed te blijven liggen. Het is belangrijk om te zorgen dat je actief blijft. Beter is het dus om voor een wandeling, al is het bijvoorbeeld maar een kwartiertje, naar buiten te gaan en wat zuurstof op te snuiven.
  • Zoek mensen op: als je je niet fijn voelt, kan het onderhouden van sociale contacten best lastig zijn. Toch is het goed om het wel te doen. Door over je problemen of gevoelens te praten, kun je er vaak wat makkelijker mee omgaan.
  • Maak een dankbaarheidsboekje: schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Bijvoorbeeld: ik ben er dankbaar voor dat de zon vandaag heeft geschenen. Je kunt ook plaatjes in het boekje plakken of er tekeningen in maken. Lees het ook af en toe eens terug om jezelf eraan te herinneren wat er voor moois in je leven is.
  • Gezond eten: hoewel de link tussen gezonde voeding en depressie niet wetenschappelijk is aangetoond is gezond eten natuurlijk wel beter dan elke dag fast food. Als je niet goed eet, krijgt je lichaam niet voldoende voedingsstoffen, vitamines of mineralen binnen. Daardoor kan het lichaam stresshormonen gaan afgeven, wat je stemming zeker niet ten goede komt.

Mocht het bovenstaande niet helpen, ga dan naar je huisarts. Je huisarts kan onderzoeken of je sombere gevoelens een lichamelijke oorzaak hebben en bepalen of het nuttig is dat je je aanmeldt voor psychologische behandeling. Mocht je je willen aanmelden bij ons, klik dan hier.