De impact van Corona versoepelingen op kwetsbare mensen

De impact van Corona versoepelingen op kwetsbare mensen

Met het versoepelen van de de Corona maatregelen, halen veel mensen opgelucht adem. Toch is er ook een groep mensen die juist door het versoepelen van de maatregelen heel veel onrust ervaart.

Onder leiding van de UvA is een onderzoek gedaan onder kwetsbare groepen, zoals ouderen die alleen wonen of in een instelling, mensen met psychische problemen en gezinnen waarin huiselijk geweld speelt. Conclusie van de onderzoekers was dat de lockdown aan de ene kant rust bracht maar ook het sociale contact verminderde. Een aantal kwetsbare groepen hebben de lockdown ervaren als een periode zonder eisen van de buitenwereld. Mensen die normaal niet veel buiten komen of angstig zijn, hadden het gevoel “normaal” te zijn. Ze waren hetzelfde als anderen mensen, namelijk thuis, met beperkte contacten en met onzekerheid over de toekomst. Het zorgde helaas ook bij bepaalde groepen voor vermindering van de zorg en van sociale contacten.

Door de versoepeling komt voor sommige kwetsbare groepen het leven weer op gang, terwijl anderen juist weer de ongelijkheid ervaren. Er zijn nog altijd kwetsbare ouderen die uit voorzorg thuis blijven of mensen met psychische problemen of een verstandelijke beperking voor wie de zorg nog maar langzaam op gang komt. Ook ontstaat door de versoepelingen verwarring over de nieuwe regels omdat sommige organisaties hun eigen regels maken die strenger kunnen zijn dan die van de overheid.

De onderzoekers stellen dat de lockdown voor sommigen te rigoureus en te lang is geweest. De angst voor de buitenwereld waar een virus rondgaat is groot. De maatregelen van de overheid waren gericht op voorkomen van besmetting en overbelasting op de IC’s. Volgens de onderzoekers is er te weinig aandacht geweest voor andere vormen van veiligheid. In het rapport geven de onderzoekers een aantal beleidsaanbevelingen gericht op faciliteren van sociaal contact, bevoeren van hebben van betekenis voor de samenleving, begrijpelijk maken van de regels en ontwikkelen van digitale zorg.

Wil je de conclusies en aanbevelingen van dit rapport lezen, klik dan hier.

Online psychologiepraktijk Caroline Korsten biedt digitale psychologische zorg. Ervaar je klachten naar aanleiding van alles wat met Corona te maken heeft, neem dan contact op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen.