Omgaan met eenzaamheid tijdens de Corona-crisis
Je hoort het regelmatig op de televisie, de radio en sociale media. De Corona-crisis heeft tot gevolg dat veel mensen zich eenzaam voelen. Dat geldt voor onze kwetsbare ouderen, die het bezoek van kinderen en kleinkinderen missen. Maar het geldt ook voor jongere mensen. In je eentje thuis zitten en weinig naar buiten kunnen, zorgt voor eenzame gevoelens.
Social distancing, ofwel sociaal afstand nemen, is nodig om de verspreiding van het virus onder controle te houden. Het aantal bedden op ICs en de mensen die voor de zieken kunnen zorgen in het ziekenhuis zijn beperkt. Een betere benaming van de anderhalve meter maatschappij is eigenlijk fysiek afstand nemen. Want hoewel we lichamelijk contact sterk beperkt is tot je eigen familieleden, kun je je nog steeds sociaal verbonden voelen met anderen.
Wat kun je wel doen in tijden van fysieke afstand?
- Telefoneren en beeldbellen: pak eens wat vaker de telefoon en (beeld)bel met vrienden en kennissen. Bedenk je dat de hele wereld in hetzelfde schuitje zit en dat anderen wellicht heel blij zijn met jouw telefoontje. Via platforms als Skype, Zoom of Google hangouts kun je ook met een hele groep tegelijk beeldbellen.
- Doe iets samen: Via bovengenoemde platforms kun je beeldbellen en op die manier samen met iemand eten, een hobby uitoefenen of een spelletjesavond met een groep vrienden organiseren. Wandelen of fietsen kan ook, mits de groep klein is en je genoeg afstand houdt.
- Stuur een kaartje: Iedereen vindt het leuk om kaartjes te ontvangen. Je kunt kaartjes sturen naar mensen die je kent, maar een andere leuke manier om kaarten te sturen en te ontvangen is bijvoorbeeld via Postcrossing, waarbij je kaarten stuurt naar andere mensen over de hele wereld.
- Help een ander: als je iets kunt doen voor een ander, voel je je nuttig. Vraag aan je buren of je iets voor ze kunt betekenen. Op veel plaatsen in Nederland zijn ook initiatieven ontstaan waarbij je je kunt aansluiten. Zoek bijvoorbeeld eens op Facebook naar Corona initiatieven bij jou in de buurt. Of kijk op de website van NL voor elkaar of je iets kunt doen.
- Praat erover: met iemand praten over hoe je je voelt, kan ervoor zorgen dat je je beter gaat voelen. Het is misschien niet gemakkelijk voor je om dat te doen met mensen die je kent. Je kunt ook anoniem over je gevoelens praten. Bijvoorbeeld door te bellen naar De Luisterlijn op telefoonnummer 0900-0767 (lokaal tarief). Via hun website kun je ook met ze chatten. Mind Korrelatie heeft ook diverse initiatieven ontwikkeld om mensen met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld de Mind Contact app. Speciaal voor ouderen die zich eenzaam voelen, is er De Zilverlijn van het Nationaal Ouderenfonds.
Denk je dat je professionele hulp nodig hebt bij het aanpakken van je eenzaamheid, dan kun je contact met ons opnemen via onze contactpagina, of via telefoon of e-mail.
Alleen samen krijgen we het virus onder controle. Houdt je daarom aan de richtlijnen van RIVM. Stay home, stay safe!