Cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie waarbij de relatie tussen gedachten, gevoelens en gedrag centraal staat.
Cognitieve gedragstherapie is een van de meest toegepaste vormen van therapie in Nederland. Het is een vorm van kortdurende therapie, die vooral op het heden en de toekomst is gericht. Cognitieve gedragstherapie bestaat uit cognitieve therapie en gedragstherapie.
Bij cognitieve therapie staan je gedachten centraal. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat het niet de gebeurtenis is die voor een negatieve gevoelens en bijbehorend gedrag zorgt, maar hoe we die gebeurtenis interpreteren. Wanneer je je negatieve (niet helpende) gedachten kunt ombuigen naar helpende gedachten, krijg je een objectievere kijk op de gebeurtenis en kunnen negatieve gevoelens verdwijnen. Dat heeft gevolgen voor voor hoe je je voelt en wat je vervolgens doet.
Bij gedragstherapie staat je gedrag centraal. Hoe je je gedraagt bepaalt namelijk ook hoe je je voelt. Als je vanwege angst bepaalde dingen niet meer goed durft of zelfs helemaal niet meer doet, wordt de angst vaak sterker. Als je ooit een paniekaanval hebt gekregen in de trein en daardoor niet meer met de trein durft, beperk je je vrijheid. Als je niet goed weet hoe je voor jezelf moet opkomen, zul je je onzeker gaan voelen en misschien een korter lontje krijgen. Bij gedragstherapie brengen we eerst het gedrag en de omstandigheden waarin je dat gedrag vertoont en in kaart en vervolgens gaan we samen op zoek naar andere gedragspatronen. Door je gedrag te veranderen, kun je je gevoel en je gedachten beïnvloeden.